Csaknem húsz programhelyszínen, változatos programokkal, hagyományos magyar ízekkel, fergeteges könnyűzenei koncertekkel, családi- és gyermekprogramokkal, valamint irodalmi-, operett-, és komolyzenei műsorral várták a résztvevőket augusztus 18. és 21. között az államalapítás ünnepe alkalmából a Szent István Nap rendezvényein, Budapesten.

A legnépszerűbb programhelyszínnek az Utcazene Fesztivál és a Road Movie Live bizonyult – a két helyszínen összesen mintegy 30 ezren fordultak meg az ünnepi hétvégén. A hamisítatlan fesztiválhangulatról - a Road Movie Live-on - a legnépszerűbb hazai együttesek gondoskodtak, míg az Utcazene Fesztiválon változatosabbnál változatosabb stílusokat képviselő előadók szórakoztatták a közönséget a Szabadság téren felállított sátrakban.

Bár az időjárás nem volt kegyes a hétvégén, a Varázsliget két óriási cirkuszi sátra is megtelt. A rendezvény három napja alatt 12 ezer ember volt kíváncsi a gólyalábasokra, a Tekergőtér fajátékaira, a törökkori aktivitásokra, valamint a Magyar Honvédség különleges katonai járműveire.

A Csárdafesztivál progamjaira augusztus 18. és 21. között összesen mintegy 14 ezren látogattak ki. A Szent István Nap hivatalos partnereinek számító vendéglátóhelyek fogyasztási adataiból látható, hogy a rendezvényen naponta összesen csaknem 6000 adag étel (többek közt erdélyi töltött káposzta, gemenci bográcsos őzpörkölt, lávakövön sült lazac, és kemencében sült malaccsülök) és csaknem 7000 adag sör fogyott.

Budapest szálláshelyein az augusztus 20-i hétvége napjain 104 ezer vendégéjszakát töltöttek el, amely meghaladja a tavalyi hétvége számadatait. Idén augusztus 19-én és 20-án megközelítette a 40 ezret a vendégéjszakák száma, összehasonlításként tavaly augusztus 19-én megközelítette és 20-án meghaladta a 30 ezret a napi vendégéjszaka-forgalom.

A Szent István Nap számos rendezvényhelyszíne közül kifejezetten népszerűnek számított a Sporthősök, ahol a vendégek a magyar sport élő legendáival találkozhattak – itt a rendezvény ideje alatt 8500-an fordultak meg. Csaknem 7000 ember látogatott ki a Hősök Útjára, és tízezrek voltak kíváncsiak a budai oldal több hagyományos programjaira: a Magyar Ízek Utcájára, a Mesterségek Ünnepére, valamint a Kapisztrán téren zajló katonai bemutatókra is.  

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs az időjárási előrejelzések alapján a tűzijáték elhalasztásáról döntött. A tűzijáték új időpontban 2022. augusztus 27. szombat, 21 órakor valósul meg.