A hetek óta tartó előkészületeknek köszönhetően az uszályok már 18 órakor elfoglalták helyüket, 19:30-kor a Magyar Honvédség repülőgépeinek látványos díszelgő áthúzásával megkezdődött az ünnepség, amelynek tetőpontjának a 21 órakor megtartott Tűz és Fények játék számított.

A tavalyinál komplexebb tűzijátékot láthattak a nézők, mely egy különleges fény- és drónjátékkal, egyedülálló fényfestéssel, valamint egy, a történetnek keretet adó kisfilmmel egészült ki. Idén is nagyszabású fény- és drónshow volt látható, melyben a tavalyihoz képest négyszer több drón bűvölte el az érdeklődőket. Így dinamikusan elevenedett meg többek között a Szent Korona, valamint államalapító királyunk, Szent István király képe is.

Az ünnepi látványosság során 40 ezer pirotechnikai effekt, rómaigyertya, üstökös, tűzmozsár és tűzijátékbomba repült az égbe két budapesti hídról, uszályokról, bárkákról, összesen 74 kilövési helyszínről. A megszokott, ám mégis izgalmas tűzvirágok mellett újdonságként a történelmi műsor tartalmához igazodó szimbólumot, például kokárdákat, holdat, csillagokat is megjelenítettek a szervezők. A fellövést speciális célszámítógéppel, digitálisan kódolt indítójelekkel vezérelték, amelyek a biztonság érdekében tökéletesen szabotázsvédettek is voltak.

Nemcsak a tűzijáték időpontja, az augusztus 20-i hétvége is szép számokat produkált az esős, gyakran változékony idő ellenére is, hiszen több tízezren vettek részt a csaknem húsz rendezvényhelyszínen zajló Szent István Nap programjain. Bár az időjárás nem alakult kedvezően, ennek ellenére a főváros szálláshelyein összesen 104 ezer vendégéjszakát töltöttek el, amely meghaladja a tavalyi hétvége számadatait.

 

A Szent István-napi tűzijáték megrendezésének komoly történelmi hagyományai vannak. Az első, az államalapítás kapcsán megrendezett tűzijátékról 1829-ből van feljegyzés, és az államalapítást 1966 óta minden évben e látványos parádéval ünnepeljük Magyarország születésnapját.

Azok számára, akik idén nem tudták élőben követni, a teljes tűzijáték visszanézhető itt.