Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a rendezvényen álló-és mozgókép felvételek kerülnek rögzítésre. A rendezvényen történő részvétel automatikusan hozzájárulás azok közzétételéhez. A program folyamatosan frissül. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Lezárások és forgalmi változások a Szent István Nap idején

Augusztus 20. - Kovács Zoltán: a keresztény magyar állam születésnapján Magyarország ismét megmutatja magát a világnak

Budapest, 2023. augusztus 18., péntek (MTI) - A keresztény magyar állam születésnapján Magyarország ismét megmutatja magát a világnak - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pénteken az MTI-vel.

Kovács Zoltán elmondta: idén az atlétikai világbajnokság megrendezése miatt a korábban kialakult rendhez képest alapvető változások lesznek a közlekedésben az augusztus 20-ai hétvégén. "Minden érdeklődőt arra kérünk: alaposan tájékozódjon, mielőtt útnak indul" - fűzte hozzá. Szent István napja a keresztény Magyarország születésnapja, mára Európa és a világ egyik legnagyobb fesztiválszerű rendezvénysorozata, ebből kiemelkedik a nemzeti ünnepet megkoronázó tűzijáték, amely Európa legnagyobb ilyen jellegű látványossága - mondta az államtitkár. Hozzátette: augusztus 20. hosszú évek, évtizedek óta rendkívül népszerű mind Magyarországon, mind külföldön - százezrek, sőt összességében milliók vesznek részt a programokon -, ami éppen ezért nagyon komoly szervezési, logisztikai és közlekedési kihívást is jelent. Idén a Szent István-napi programsorozattal egy időben kezdődve Budapesten rendezik a világ egyik legnagyobb sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot. A világbajnokság versenyzői, a szurkolók és a kapcsolódó "diplomáciai nagyüzem" miatt a korábbi években már megszokott szervezési és közlekedési rendhez képest alapvető változások várhatók ezen a hétvégén - mondta Kovács Zoltán. A Szent István-napi programokra és a világbajnokságra látogatóktól kérik, hogy körültekintően és részletesen tájékozódjanak a rendezvényekhez igazított közlekedési-forgalmi rendről, és kövessék a szervezők kéréseit. Az események szervezői és a biztonságért felelős szervek mindent megtesznek azért, hogy a forgalomkorlátozások csak a legszükségesebb időszakra korlátozódjanak, és így a rendezvényekre érkezők a lehető legkevesebb kellemetlenséggel szembesüljenek a közlekedésben - tett hozzá. A közlekedési renddel kapcsolatos részletes tájékoztató a rendőrség honlapján található. A Szent István-napi programokhoz kapcsolódó lezárásokat, forgalmi változásokat bemutató térképek a honlapon, valamint a linken találhatók. A Szent István-napi programok helyszínei és a Nemzeti Atlétikai Központ egyaránt jól megközelíthetők tömegközlekedési eszközökkel, így mindenkinek azt javasolják, hogy a hétvégén ezeket vegyék igénybe. A vasárnap délután és este az M7-es autópályán a Balaton felől a fővárosba érkezőknek várhatóan a szokásosnál is nagyobb forgalomra kell számítaniuk, így kérik, fokozott óvatossággal közlekedjenek - mondta az államtitkár. A következő napokban sok ezren - rendőrök, mentősök, katasztrófavédők, honvédek, civil szervezők - dolgoznak azért, hogy "a Budapestre látogató magyar és külföldi vendégek biztonságban és jó hangulatban ünnepelhessék velünk Magyarország születésnapját" - tette hozzá Kovács Zoltán.