Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a rendezvényen álló-és mozgókép felvételek kerülnek rögzítésre. A rendezvényen történő részvétel automatikusan hozzájárulás azok közzétételéhez. A program folyamatosan frissül. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Henri Gonzo papírsárkányai – zenés beszélgetés

A zenés irodalmi beszélgetés fókuszában a karibi felmenőkkel bíró frontember, Henri Gonzo áll, a Henri Gonzo és a Papírsárkányok, illetve a Fonogram- és Petőfi-díjas Fran Palermo vezetője.

A Papírsárkányokat, ha úgy vesszük, a kényszer szülte. Henri a karantén ideje alatt magyar nyelven kezd el szövegeket írni – sokat olvasott, és mélyen beleásta magát magyar művészek munkásságába Mészáros Mártától kezdve Bartók Bélán át Vaszary Jánosig. Nagyon sok helyről kapott inspirációt. Eleinte dalszövegeket fordított le magyarra, és verseket zenésített meg Kosztolányi Dezsőtől Csoóri Sándorig, ennek eredményeképpen pedig fokozatosan kezdett kialakulni a saját hangja. A Cementkert című, 14 számos, egyórás bemutatkozó nagylemez úgy hoz új hangot a magyar popzenébe, hogy közben sokféle hatás tetten érhető az anyagon (pl. a magyar beatkorszak jelesei, a Fonográf vagy Tolcsvayék meg a pszichedelikus brit folk rock alkotói Donovantől Nick Drake-ig). A beszélgetésben a magyar nyelvű szövegekről, a Papírsárkányok és Fran Palermo dalokról, és arról is beszélünk a dalokat hallgatva, hogy mi a kapcsolat a filmzene és magyar dalok között, vagy épp milyen hatással van Henrire Gulácsy és Nemes Nagy Ágnes.