Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a rendezvényen álló-és mozgókép felvételek kerülnek rögzítésre. A rendezvényen történő részvétel automatikusan hozzájárulás azok közzétételéhez. A program folyamatosan frissül. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

PARONIM / Petőfi Kultplusz – OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga könnyűzenei, irodalmi koncertje

Hány alakban létezik bennünk egy vers, egy szó, egy gondolat? Miképp kapcsolódunk irodalmi hagyományunkhoz, hogy épül be életünkbe és munkánkba egy klasszikus vers? S hogy születnek a saját szerzemények?

Hány alakban létezik bennünk egy vers, egy szó, egy gondolat? Miképp kapcsolódunk irodalmi hagyományunkhoz, hogy épül be életünkbe és munkánkba egy klasszikus vers? S hogy születnek a saját szerzemények?

2023-ban Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója van, ennek apropóján határon innen és túl a Petőfi bicentenáriummal ünnepeljük meg minden idők egyik legjelentősebb magyar költőjének életművét. Ennek okán jött létre a PARONIM / Petőfi Kultplusz előadás, ami a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezte produkcióként a klasszikus, elmúlt korok költőinek, kiemelten a 200 éve született, váteszi költőnek a hatását mutatja be kortárs alkotóművészek munkásságára, a könnyűzene eszközeivel.

Az előadás során közelebbről megismerjük az alkotást, a dalszöveg és a dal születése mögötti, irodalmi inspirációkat, a zenésznek ihletként szolgáló költeményeket két népszerű zenész előadásában.

Az OliverFromEarth 2016-ban alakult. A ByTheWay nevű fiúbandában megismert, producerként és színészként is tevékenykedő frontember, Patocska Olivér saját szerzeményein kívül más ismert előadók szerzője is és irodalom rajongó. Az OliverFromEarth legismertebb szerzeménye többek közt a Budapest Dal 2019 különdíjas "A világ az enyém ft. BLR", a "Lemegy az égről a nap" és a Lófejű, új albuma Ex/pozíció címmel szeptemberben jelenik meg. Patocska Olivér 2023. januárban az Adom a dalod Petőfi Tv műsorban kezdett együtt dolgozni Juhász Annával és a PKÜ-vel Petőfi versfeldolgozásokon, ami munka azóta beérett és lassan egy albumnyi anyag gyűlt össze, ami a produkcióban bemutatkozik.

Heincz Gábor Biga énekes, előadó, az Eurovíziós Dalfesztivál többszörös magyarországi döntőse hazánk egyik legismertebb előadója, emellett szintén számos hazai művész és zenekar alkotótársa. Biga a Petőfi Felhő pályázatra 5 verset zenésített meg a 200 éve született költőtől, ami elhangzik a programban.

Paronim - OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga

Paronim - OliverFromEarth & Heincz Gábor Biga

Előadó profilja